Mjølfjell

Turtips

Turer sør for Mjølfjell

Skorafjellet(1583 moh)

Her er det mange muligheter. Du kan for eksempel starte ved Hella. Deretter følges stien gjennom flott og urørt fjellfuruskog mot Mjølbotn. Herfra går du langs en sti forbi Fagerbotn og videre til Tryglabotn. Her møtes stien som går mellom Vesetdalen og Slondalen. Fra Tryglabotn er det merket rute hele veien til topps av Skorafjell. Utsikten fra Skorafjell er vakker med Ulvik 1600 meter under. Videre ser du mot Hardangervidda og Hårteigen, Folgefonna, Hardangerfjorden mot Kvinnherad og nordover mot Sogn. Fresvikbreen synes godt mot nordvest.
Tilbake kan du gå samme vei eller følge stien ned Vesetdalen mot Mjølfjell. Et annet alternativ er å gå videre nordøstover over breen mot Gommahaugen der du går ned forbi noen småvann til stien mot Slondalen. Langs denne ruten får du flott utsikt mot Vassfjøra. Så følges stien videre ned til Slondalen og tilbake til Mjølfjell ved ungdomsherberget.

Vassfjøra(1633 moh)

Vassfjøra er en karakteristisk fjelltopp som kan sees på lang avstand langs Hardangerfjorden. Fra Mjølfjell er det er en lang dagstur frem og tilbake. Kan virkelig anbefales. Gå inn Slondalen til Bruåni. Herfra kan du følge sti videre til du kommer til Kvannjolvannet.

Ved sydenden av Kvannjolvannet må du krysse en elv. Denne elven kan være krevende å komme over etter regnvær eller ved snøsmelting. Ved sørenden av Kvannjolvannet starter stigningen mot Vassfjøra. Føst går du langs en bred hylle langs med Reinskardnuten. Ved Svana er det å fortsette ryggen opp mot Vassfjøra. Dette er en vill og vakker tur.

Mjølfjellstoppen(1469 moh)

Hengebroen ved Kårdal ble skadet vinteren 2014-15. Derfor bør du starte turen ved Hella. Fra nord ved den ødelagte hengebroen følges sti/merket rute på høyre side av Skredteigselven som renner ned langs et bratt skar fra Mjølfjell. Kan også gå opp flere steder på vestsiden, Stigningen er bratt før det jevner seg litt ut mot 1374-toppen. Du kan fortsette mot 1469-toppen. Herfra er det flott panorama og Hardangerjøkulen kan man se godt. Du kan gå videre sørover. Her er det nedstigning til sti mellom Vesete og Slondalen. Det er merket rute mot nedstigningen. Merkingen i bratthenget er dårlig. Studer skråningen nøye her slik at du finner rett passasje. Når du er kommet ned til stien kan du gjøre et veivalg, og enten gå ned til Slondalen eller mot Veset. Fra Tryglabotn kan du også gå sti over Fagerbotn mot Mjølbotn til Hella.
Dette er en flott tur i fint vær både om sommeren og høsten.

Øykjafonn(1604 moh)

Dette er en flott dagstur. Ta toget til Upsete. Derfra fortsetter du mot Kaldavasshytta. Fra Kaldavasshytta går du over demning ved Kaldavann og opp mot Øykjafonn. Fra toppen er utsikten fantastisk. Fra Øykjafonn fortsetter du nordover der det går gradvis nedover. Så snur du deretter mot vest der du kommer ned til Fagerdalsvannet. Her kan du prøve fiskelykken. Ved enden av Fagerdalsvannet går det ned til stølene ved Slondalsvannet.

Mjølfjell – Ulvik

Det er ulike alternativer for turer til Ulvik. Noen av disse er mer krevende og krever fint vær og god orienteringssans. Alle du ulike alternativene gir formidable opplevelser. Det vanligste er å følge den T-merkede stien ned Tyssedalen.

Alt. 1. Fra Mjølfjell mot Vesetdalen og ned fallet til Espeland (T-merket).
Alt. 2. Fra Hella inn Mjølbotn over til Tryglabotn og ned fallet til Espeland.
Alt. 3. Fra Mjølfjell UH inn Slondalen . Fortsetter stien mot Tryglabotn og ned Fallet til Espeland.
Alt. 4. Fra Mjølfjell UH over Kvannjolvannet og ned Miningane. Kanskje lurt å gå med lokalkjente slik at en ikke får trøbbel. Går stien mot Kvannjolvannet. Bratte parti ved Miningane til Ljoneskrulen. Fortsetter sti ned til Solsætvannet. Derfra går det sti og traktorvei ned til Ljono i Ulvik. Se bilder fra denne turen på VossNow.net 27/8-06http://www.vossnow.net. Her er det kanskje lurt å gå motsatt vei slik at en lettere finner rett rute ved Minigane.
Alt5. Fra Mjølfjell mot Tryglabotn mot merket rute til Skorafjell. Går ned på sørsiden av Skorafjell i steinete terreng. Så ned bratt heng mot vann før en fortsetter sti/traktorvei til Ljono i Ulvik. Se beskrivelse og kart av denne ruten på hjemmesidenhttp://www.westcoastpeaks.com/Peaks/skorafjellet.html