Kråkenes IL

KRÅKENES IDRETTSLAG – EN KORT HISTORIEOVERSIKT

Den offisielle stiftelsesdatoen for Kråkenes Idrettslag (KIL) er 9. september 1945, og selv om idrettslaget ligger brakk i en lenger periode, blir det aldri lagt ned. Ideen om et idrettslag på Kråkenes oppstår på 30-tallet, men krigen setter et brutalt, men midlertidig, stopp for disse planene.

Hvem som først kommer med ideen vites ikke, men i 1945 er det Ingebrigt Lilleheim som står som initiativtaker. Blant andre som står i bresjen for dette arbeidet kan nevnes: Agnar Garmannslund, Adler Birkeland, Martin Smebye, Dag Pettersen og Fritz Monsen.

For etterkrigstidens idrettslag er valget av draktfarger lett: rødt, hvitt og blått. Emblemet er et våpenskjold med en blå K på hvit bunn øverst, og IL i hvitt på blå bunn under. Draktene har en blå overdel med en bred hvit stolpe, røde shorts og blå sokker.

Kråkenesbanen, som etter hvert får tilnavnet ”Frimerket” (pga størrelsen), blir opparbeidet med brødrene Harald og Torstein Kråkenes i spissen under krigen. Etter krigens slutt får idrettslaget hjelp av norske frontkjempere ”utlånt” fra fangeleiren på Knappen.

Fra starten av er det fotball og håndball som er de fremtredende idrettene. Håndballjentene blir sågar kretsmestre i Hordaland. Det samme oppnår herrelaget flere ganger noen år senere.

I 1947 blir Kråkenesbanen en av kretsens godkjente håndballbaner, og KIL arrangerer turnering med mer enn 40 påmeldte lag. Selv om idrettslaget får klubbhus i 1948 er garderobeforholdene under turneringen mindreverdige – for ikke å si: fullstendig fraværende. De deltagende lag får tildelt plasser i Langeskogen rundt banen, og frivillige springer med vannbøtter til/fra Mortebekken (elven som går langs banen). Under denne første turneringen tar KIL selv pokalen hjem.

På fotballsiden er ikke triumfene like store. Frimerket er heller ikke stor nok til offisielle fotballkamper, slik at hjemmekampene må spilles på lånt grus. Nesttun Travbane med sin koksgrus blir en alternativ hjemmebane som ofte setter sine sorte spor i såre fotballknær. Fra referatene fra 2. divisjon anno 1952 finner vi KIL sin heller triste merittliste: 0-2 tap for Os, 1-5 tap for Fyllingen og et solid bortetap i Norheimsund hvor KIL hever mer på glasset enn plasseringen på tabellen.

KIL har på 50 og 60-tallet flere idrettsgrener på programmet: orientering, turn, friidrett og kombinert, men i 1964 dabber interessen for et lokalt idrettslag av. Fana Idrettslag og ikke minst Fana Roklubb trekker ungdommer til sine aktiviteter etter Kråkenes-roerne: Audun, Harald, Sverre og Torstein Kråkenes sin suksess.

Mange kjente fjes er innom idrettslaget. Både Trond og Stein Mohn, Kråkenesbrødrene selvfølgelig og til og med Helge Jordal er innom laget.

I 1964 legges KIL på is, og våkner ikke fra dvalen før i 1998 da nye generasjoner inntar Kråkenes. På nytt er det fotballen som regjerer, og bare tiden vil vise om Kråkenes Idrettslag kan gjenoppta sin storhet fra 40- og 50-tallet.

Asbjørn Krogenæs Bøe

forfatter av boken Langs Nordåsvannet