Mjølfjell

Turer Nord på Mjølfjell

Turer nord for Mjølfjell

Eilivseggen(1427 moh)

Dette er en tur med flott utsikt langs hele fjellryggen, og egner seg godt i klarværsdager. Fra toppen av Eilivseggen kan du se Bergsdalsfjellene i vest. Mot sør ser du Vassfjøra, Skårafjell, Hårteigen og Folgefonn. Mot øst ser du Øykjafonn, Tarven og litt av Hardangerjøkulen. Mot nord ser du Fresvikbreen, Syrdalsbreen, Horrungane med Skagadølstind (2400 m.o.h) og Blåskavlen(1800m.o.h). Du kan starte ved Ljosanbotn der du følger veien gjennom hyttefeltet og stien videre opp mot Storabotn. Her snur du sørover mot Kleivafjell. Fra Kleivafjell følger du ryggen som stiger gradvis opp til varden på toppen av Eilivseggen. Du fortsetter videre langs Eilivseggen mot nordøst der du går gradvis nedover til du møter stien som går mellom Upsete og Grindaflethytta. Du kan følge denne stien til du til slutt møter stien mot Ljosanbotn.

Grindafletene

Du starter ved Ljosanbotn og går nordover i T-merket sti langs Ljosandalen og opp forbi Borgabuvannet. Stien fortsetter videre over Grånosmyrane. Der krysses elven ved hengebroen. Bortsett fra wiren er det ikke noe å holde i. Under fortsetter elven mot en foss. Derfor må det vises stor forsiktighet når barn skal gå over broen. Videre nordover kan vi legge merke til tidligere strandsone ved ca 1100 m høyde. Dette er fra tidligere bresjø som var oppdemmet ved Rjoandalen.

Opp mot Jøtebotn passeres gamle dyregraver. Deretter åpner det seg mot Grindafletene der hyttene ligger.

Grindaflethytta er utganspunkt for turer mot Stigen, Flåm, Undredal eller Stalheim. Alle disse turene gir fantastiske opplevelser. Du kan også gå 5 km mot kanten av Nærøyfjorden der du ser over 1000 meter rett ned.

Flåm(Håreina) til Ljosanbotn (Sommertur),

Dette er en flott(lang) dagstur. Å starte turen i Flåm anbefales så slipper du å tenke på siste tog tilbake. Ta første tog til Myrdal. Bytt til Flåmsbanen ,og nyt reisen til Håreina der du går av. Her krysser du elven ved Flåm kirke og går bratt opp stien mot Stokkadalen. Her passerer du flere støler. Langs stien vil du også se restene av den gamle telegraflinjen som gikk over til Mjølfjell. Stien fortsetter opp til Bjørndalen der du til slutt kommer til Vesetevannet. Her kan du prøve fiskelykken. Området egner seg godt for telting. Fra Vesetvannet går turen videre i flott høyfjellsterreng sørvestover langs Vassetelven. Stien forsvinner og kommer, men det er lett å gå i terrenget. Til slutt møter du stien fra Grindaflethytta. Her går det tilbake til Ljosandalen i T-merket rute.

Rjoaneggen(1339 moh)

Rjoaneggen på langs er en flott panoramatur og ligger lett tilgjengelig  for hyttefolket.  Langs ryggen og opp mot masten ved topp 1339 er det noe steinete enkelte steder.  Når du går denne turen har du flott utsikt der du ser blant annet Hårteigen og Horrungane i Jotunheimen. Fra topp 1339 kan du følge videre et lite stykke nordover før du snur mot øst og ned i botnen ved Klevanuten. Herfra kan du fortsette ned til Ljosandalen.

Fossdalskavlen(1550 moh)

Ta toget til Upsete. Gå fra Upsete opp Breiddalen og mot Fossdalsskavlen. Deretter kan du gå ned mot Hestabotn og videre forbi Borgarbuvann, ned Ljosanddalen eller gå under eller langs med Eilivseggen ned mot Storabotn og videre Ljosanbotn. Fantastisk utsikt fra Fossdalskavlen der en ser Hardangerjøkulen, Aurlandsfjorden og Horrungane i vestre Jotunheimen

En kan også velge en annen rute der en følger stien fra Ljosanbotn mot Grindafletene. Ved Grånosmyrane kan du gå opp til Uksabotn. Du følger dalen videre ca, 1,5 km før du kommer til kanten mot Fossdalen. Herfra bøyer du av og går sørvestover mot Fossdalskavlen.

Ljosanberget

Dette er en fin og relativ kort tur. Gå inn Ljosandalen opp mot Borgarbuvann. Følg sti fra Borgabuvann over Ljosanberget. Fra Ljosanberget kan en stå på kanten og se ned  i Ljosandalen. Stien fortsetter ned mot Storabotn. Her må en krysse elven hvis en skal fortsette ned stien mot Ljosanbotn.  Kan også la være med å krysse elven og heller gå ned stien til stølene.