Gdansk 2. - 5. oktober 2017

I kraftig regnvær, var det 37 spente medlemmer fra NERO HIL, som ankom Gardermoen mandag 2. oktober d.å., med kurs for Gdansk i Polen. Etter utbygging, er det blitt stort og flott på OSL. Innsjekking gikk greit, og etter litt ventetid og en flytur på omtrent halvannen time, ankom vi Lech Walesa internasjonale lufthavn. Der ble vi hentet av buss og kjørt til hotell Wolne Miasto. Et tre stjernes hotell som lå i det historiske sentrum av byen med kort vei til det meste. Hotellet hadde store, gode rom med flotte bad og gode senger.

Etter innsjekking på hotellet følte de fleste av oss at det var tid for lunsj. Noen inntok denne i hotellets spise­sal, mens andre gikk rett over gata eller noen få skritt i en eller annen retning. Det var mange små og litt større kafeer og restauranter i alle gater og på ethvert gatehjørne i byen.

På kvelden var det lagt opp til felles middag, og det var reservert bord til oss på en av byens restauranter, kun noen få meter fra hotellet. Etter et velsmakende måltid, begynte det nok å gå opp for flere av oss, at det var store porsjoner og mye mat som ble servert i Polen.

Etter frokost neste dag, var det tid for tur med norsktalende og inspirerende guide. I løpet av tre timer fikk vi høre og se mye av Gdansk sin historie, fra de første bosetningene dukket opp på 600 tallet. Videre fram til 1361 da Gdansk ble en av hansastatenes handelshavner. Dette førte til vekst i både økonomi og folketall.

På 1500 tallet hadde byen sin gullalder og byen etablerte seg som et handelssentrum. Befolkningen var allerede multikulturell. De neste århundrene var det mye fram og tilbake, hvorpå Polen på 1700 tallet sluttet og eksistere som egen nasjon og Gdansk havnet under preussisk styre. Etter 1. verdenskrig var flertallet av Gdansk sine innbyggere tysk og byen ble fristaden Danzig med eget parlament og egen valuta. Dette varte fram til annen verdenskrig som startet i Gdansk, på Westerplatte. Byen ble nærmest jevnet med jorden i 1945. Etter krigens slutt ble Danzig igjen Gdansk og en del av Polen.

Mens guiden vår, på en interessant og levende måte fortalte historien, gikk vi nedover paradegaten Dluga eller ?Langgaten? med gamle smijernslyktestolper, fargerike smale hus­fasader i nederlandsk og italiensk rennesansestil. Her var det lite med reklameplakater og neonskilt som forstyrret det idylliske inntrykket.

Etter innsjekking på hotellet følte de fleste av oss at det var tid for lunsj. Noen inntok denne i hotellets spise­sal, mens andre gikk rett over gata eller noen få skritt i en eller annen retning. Det var mange små og litt større kafeer og restauranter i alle gater og på ethvert gatehjørne i byen.


Berit, Natasha og Bente på tur.

Vi gikk gjennom de gamle byportene, vi fikk se fengselstårnet, hovedbyens rådhus og Neptunfontenen. Vi gikk nedover den sjarmerende gaten ul. Mariacka. I denne lille gaten var det mulig å få kjøpt rav, både smykker og annet. Her kunne man også underholdes av gatemusikanter i form av klassiske stryke­kvartetter. Veldig sjarmerende! Selvfølgelig var vi også innom Mariakirken, verdens visstnok største steinkirke. Den ble bygget i gotisk stil i perioden 1343 til 1502 og dekker over 5000 kvadratmeter. I kirken var det en fantastisk flott astronomisk klokke fra 1460 tallet. Klokken viser, for uten tid, også måned, år og den astronomiske posisjonen til planetene sola og månen. Når klokka var 12.00 kom apostlene, Adam og Eva, de Tre vise menn og Døden spaserende ut fra klokken. Dette gjentok seg til samme tidspunkt hver dag.

Den guidede turen ble avsluttet med smakfull lunsj i samlet flokk.Av de av oss som ikke ble med til Sopot, ble flere observert på nærmeste kjøpesenter, både i butikker og på kafeer. Også her var det mange av kjedebutikkene vi finner hjemme, men vi fant også andre butikker med litt annet utvalg. Noe var billig å kjøpe, mens andre ting var omtrent som vi er vant med her hjemme.

På kvelden var det tilbud om felles middag. Godt over halvparten av gruppa benyttet seg av denne muligheten og fikk, nok en gang, en utsøkt matopplevelse med til dels store porsjoner.

Noen dager med gode opplevelser og i godt selskap går fort. Etter frokost neste formiddag var det tid for hjemreise. Det var en fornøyd gjeng som ut på ettermiddagen ankom Gardermoen. Jeg observerte flere ganger spørsmålene ?når og hvor går neste tur?.

Stor takk til Marit og Henny som tok på seg jobben med å arrangere denne reisen, og takk for fine dager til dere som var med. Uten dere hadde det ikke blitt noen tur.

Kari-Anne Pedersen


Grasrotandel


Vipps

Vipps orientering nr. 45454

Sosiale medier

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift