Hvem skal ha Grasrotandelen sa du Geir?

Trenger en toppfotballklubb uten breddeavdeling midler fra grasrotandelen?

Det er onsdag 21 februar. Mange av Ellingsøys spillere er bortreist på vinterferie. Noen er hjemme. De som er hjemme har lyst å trene, men det snødde litt i går, så jeg drar innom Nes Stadion for å sjekke forholdene. Slaps og høy vannstand. Så jeg lirker bilen min opp på banen, leter frem hengerfestet, og hekter på slodden. Det er viktig for meg at barna på Ellingsøya får trene. Jeg drar frem og tilbake i en halvtimes tid der jeg forsøker å gjøre banen spillbar. Men jeg må erklære falitt. Jeg har ikke riktig utstyr. Her må man kalle inn kavaleriet, så jeg ringer Per med traktoren, og han stiller som alltid villig opp. Han drar tidlig hjem fra jobb, slik at de nevnte barna skal få seg en trening.

Glad og fornøyd drar jeg hjem og setter på skotørkeren. Jeg er våt på beina; det var skikkelig vått på Nes i dag. Jeg sender ut melding om at det blir treninger likevel, og at forholdene blir gode. Det tar ikke mange minutter før det rauser inn med forfall fra jentelaget. De har tydeligvis bedre ting å drive med nå i skoleferien. Jeg blir først irritert, så blir jeg lei meg, og til slutt så tenker jeg at jaja, det er sånn det er å drive breddeidrett.

I går hadde vi et møte der temaet var å legge ned juniorlaget. Vi har ikke nok spillere. Det var vel møte nummer 5 for min del som angikk dårlig interesse rundt dette laget. A-laget vårt sliter med rekrutteringen, men de vi har er heldigvis gode. Det er i det store og det hele utfordrende å drive en fotballklubb på frivillig basis. Jeg tar meg en pause; jeg må klarne tankene. Så jeg går inn og leser om flaggskipet her i området, nemlig AaFK. Jeg er AaFK supporter, som så mange andre rundt om kring på Sunnmøre. Jeg heier på dem, og jeg er stolt av at EIL i vinter har gitt dem en 14-åring som om noen år kanskje kan bidra til at A-laget får et litt mer lokalt preg. Han er kjempeflink, og han er skapt av gode trenere i breddeidretten – av EIL.

Men hva er det som møter meg der inne på hjemmesiden til AaFK? Jo der står altså daglig leder i shorts og joggesko, solbrun og fin nedi Marbella og ber om Grasrotandel. Smak litt på det ordet. Grasrotandelen. Er det AaFK? Er det de som skal ha den? Eller er det Blindheim, som gav dem Jonathan Tollås? Er det Spjelkavik, som gav dem Vebjørn Hoff? Valder som oppfostret Henrik Bjørdal? Kanskje EIL, som leverte inn Sten Grytebust? Eller Hessa, som med glede lot John Arne Riise gå til Aafk, kanskje DEN viktigste spilleren Ålesund by noensinne vil se?

Som jeg sa ovenfor – jeg heier på AaFK. Jeg vil at den klubben skal lykkes, for jeg vil at de flinkeste barna og ungdommene på Sunnmøre skal ha noe å strekke seg etter. Men det er et uomtvistelig faktum at slik de har organisert seg, så trenger de oss mer enn vi trenger dem. De har fantastiske mennesker på markedssiden i Sarah Isabella og Rune. De har dyktige mennesker på sport i form av Bjørn Erik og Frank, og de har jaggu lykkes med å få selveste Lars B til å trene dem. Men de trenger rekruttering, og de trenger at småklubbene rundt seg lykkes med barne og ungdomsarbeidet.

Et annet ord for småklubber som driver frivillig arbeid for å utvikle barn og ungdom innenfor fotballen? Anyone? Nettopp. Grasrota.

Så kjære Geir: Kan ikke du, for vår skyld, og ikke minst for din egen klubbs skyld, gå ut i Sumpen i morgen og poengtere at «det var ikke sånn ment» - og be folk rundt om kring på Sunnmøre om å heller gi Grasrotandelen til Vigra, Hareid, HaNo, Ravn og alle de andre klubbene som gjør så godt de kan – hver eneste dag – for at kanskje en dag de kan levere et supertalent inn til dere i toppidretten?

For det er DET du driver med. Grasrotandelen må du – bokstavelig talt – litt lenger ut på landet med.

Lykke til med sesongen! Jeg håper dere spretter rett opp igjen.

Fotballhilsen

Tor Erik Andersen

Leder Yngres Fotball

Ellingsøy IL

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift