Kristoffer Kolsrud - vår mann på analyse

Viktig mann i trenerteamet i klubben

Kristoffer Kolsrud - viktig ressurs på analyse. Foto: Knut Rasch.

• Navn: Kristoffer Kolsrud
  • Alder: 28 år
  • Utdannelse: Master i trenerrollen, idrettspsykologi og coaching fra Idrettshøgskolen
  • Erfaring: Vært trener i 8 år, 6 av dem i Follo FK

Kristoffer Kolsrud kom tilbake til Follo FK i sommer etter en periode i andre klubber. I sin forrige periode i Follo hadde Kristoffer mange forskjellige roller som f.eks. keepertrener for alle lag, trener for G14 og assistent på G19. Nå er Kristoffer igjen en viktig person i trenerteamet i Follo FK og spesielt i sin rolle rundt A-laget.

Kolsrud har nå ansvar for motstanderanalyse samt keeperne i klubben. Kristoffer forklarer selv litt om hvordan dette med analyse av motstander foregår:

Konkret handler det om å finne mønstre hos motstanderlaget. Hvordan de angriper og forsvarer seg i tillegg til å prøve å avdekke deres styrker og svakheter. Fra 1 kamp klipper jeg ut alt fra 20 til 40 videosnutter som varer fra 20 til 60 sekunder. Et eksempel på en videosnutt kan være "Oppsal - struktur i etablert angrep". Tilsammen ser jeg 2-3 kamper av det laget vi skal møte, som da tilsammen blir 60 til 120 klipp. I tillegg lager jeg en kort skriftlig rapport på de forskjellige fasene av spillet.

Denne informasjonen lagres deretter på en nettsky som spillerne og trenerne har tilgang på. Deretter vises det for spillerne før treningsøkta hvordan motstanderlaget spiller, og på økta trener laget på hvordan de kan få tilgang til egen dyktighet samt nekte motstander tilgang til sin dyktighet. Trenerne er godt fornøyd med responsen fra spillerne:

Det virker som spillerne responderer positivt fordi de forstår hvorfor vi gjør de øvelsene vi gjør. På kampdag så filmer jeg ca 37 minutter av 1.omgang og noterer tidskoder på det som er interessant hos motstanderen, hvilket som oftest er presset deres og hvordan vi/dem skaper sjanser. I pausen viser vi 3-4 klipp av det vi i trenerteamet mener er mest relevant. Vårt inntrykk er at gutta responderer bra på dette. Dette tror jeg er fordi video er så konkret at det ikke blir synsing eller meninger om spillsituasjoner. Klippene "juger ikke", og da ser vi hva vi gjør bra eller kan forbedre til 2.omgang.

Som et eksempel fra høstens kamper så nevner Kolsrud den siste kampen mot Drøbak/Frogn som et bevis på at dette har noe for seg.

Vi kjører kampen og skaper sjanser, men vi har litt problemer når de slår langt med hvem som skal gå i duell og hvem som skal sikre hvor. Vi fikk en god diskusjon i garderoben og ble enige om hvem som skulle gjøre hva og fikk da bedre kontroll i 2.omgang. Vi er helt klart i en startfase på denne type feedback/analyse i pausen, men jeg tror det har gitt oss noen konkurransefordeler. Jeg vil gi honnør til Mario som tør å tenke og gjøre ting litt annerledes og jeg har stor tro på at dette unge Follo-laget kommer til å ta ytterligere steg neste sesong!

Vi ønsker Kristoffer og trenerteamet lykke til videre med jobben med laget!