Spiller basket for fred. En uforglemmelig reise til Midtøsten

I forkant av årets påske har de tre ungdommene fra Kolbotn Basket, Emil Nolan, William Vegelbo og Axl Gagliardi tilbragt en spennende og innholdsrik uke i Israel. Guttene fikk være med på Nesodden baskets program «Lead4Peace» der de har møtt 50 andre basketungdommer fra Midtøsten, Kypros og Nord-Irland.

Lead4Peace er et prosjekt ledet av den veldedige organisasjonen PeacePlayers International fra USA. De samler ungdommer fra forskjellige konfliktområder rundt om i verden og har som motto «kan man lære å spille sammen, kan man også lære å leve sammen». Gjengen fra Kolbotn reiste sammen med 9 andre fra Nesodden Basket, og utgjorde med dette Norges bidrag i prosjektet.

Uken var hektisk og fartsfylt med mye spill og moro, men også med innslag av alvoret i de områdene de er. Med mange leksjoner og workshops om konfliktarbeid, solidaritet, toleranse og inkludering. De første fire dagene var de på et idrettssenter, og de siste to var de i Jerusalem. Blant annet var de på besøk hos FNs delegasjon for Midtøsten, der den norske lederen Kristin Lund holdt foredrag for ungdommene. De hadde sightseeing i gamlebyen i Jerusalem og fikk en uforglemmelig badetur til Dødehavet.

En stor og glad gjeng samlet i treningshallen.

PeacePlayers International stilte lag fra Midtøsten bestående av både arabere og jøder, laget fra Nord-Irland som er blandet av protestanter og katolikker, og et lag fra Kypros med ungdommer fra både den tyrkiske og greske delen av øya. I tillegg var det med erfarne coacher fra USA. Det er jo heldigvis ingen slik konflikt mellom Nesodden og Kolbotn, men den norske delegasjonen leder prosjektet og bringer blant annet støtte fra Erasmus+ og Aktiv Ungdom til bords.

For Axl og Emil var dette første turen med PeacePlayers, mens William har vært med en gang før. William er to år eldre en de andre og var på denne turen en ungdomsmentor og fikk god trening og erfaring i å ta vare på en gruppe med ungdommer fra flere land. Tilsammen har nå Kolbotn Basket vært med i dette prosjektet i fire år og over 15 jenter og gutter har vært involvert i reiser til alle landene, og vi også vært vertskap i Norge. Varige vennskap er knyttet på tvers av land og kulturer og Kolbotn Idrettslag har fått mange gode ledere og trenere via prosjektet.